Zpět

Strava v období podzimu

  • 14
  • 10

 Zatímco letní dny se nesou ve znamení čerstvého sezónního ovoce, zeleninových salátů a osvěžujících studených nápojů a pokrmů, s nastupujícím podzimem bychom měli svůj jídelníček uzpůsobit nižším teplotám a přibývajícím větrným a deštivým dnům. Podle ajurvédy je podzim obdobím váty, která je spojována se vzduchem a éterem. Naše těla jsou náchylnější na různá nachlazení a naše imunita podstupuje první zkoušky. Nejen z toho důvodu je potřeba myslet na skladbu svého jídelníčku.

Zkoušeli jste někdy srovnat pocit, jaký máte, když sníte jogurt s banánem a müsli anebo ovesnou kaši s dušenými jablky a skořicí? Zaznamenali jste někdy rozdíl mezi pocity, když vypijete zelený anebo naopak černý čaj? Tomu, jestli daná potravina umí zahřát nebo naopak tělo ochladit, se říká termický účinek potravin. Asi nejznámější je u chilli, po kterém se nejeden strávník doslova orosí. Přitom nezáleží na tom, jestli je teplá nebo studená. A zatímco např. mátový a zelený čaj tělo ochlazuje a tyto nápoje jsou ideální

v letních měsících, zázvorový, černý nebo skořicový čaj zahřívá a tyto čaje jsou vhodné zejména v období podzimu a zimy. Dopřávejte si tedy dostatek zahřívajících tekutin a pokrmů, které pomohou vašemu tělu zvládat nástrahy v podobě číhajících nachlazení a virových onemocnění. Vhodné jsou zejména zeleninové krémy, luštěninové polévky a dušené či vařené pokrmy. Na podzim je v sezónně kořenová zelenina – celer, petržel, mrkev, křen a také dýně nebo patizon. Do jídelníčku můžete také místo klasického cappuccina nebo latté zařadit kurkumové latté. Pro své protizánětlivé účinky je kurkuma výborným doplňkem podzimního jídelníčku a kousek kvalitní hořké čokolády rozpustí všechny chmury.

Dětem připravujte teplé snídaně namísto cereálií s mlékem, které je jednak nezasytí, ale také ani nezahřejí. Vyzkoušet můžete různé variace lívanců např. dýňové lívance nebo lívanečky s dušenými švestkami či jablky. Ze sezónního ovoce zase můžete připravovat různé nákypy např. rýžový nákyp s hruškami a skořicí. Fantazii se meze nekladou a děti ji jistě ocení.

Inspirujte se chutným receptem!

Dýňové rizoto s kozím sýrem a sušenými brusinkami

Porce: 2
Doba přípravy: 45 min
vegetariánské, bezlepkové

Ingredience

120 g rýže arborio
50 g ghí (přepuštěného másla)
200 g pyré z dýně Hokkaido
80 g měkkého kozího sýra
0,1 dcl bílého vína
0,5 l zeleninového vývaru
1 menší bílá cibule
troška tymiánu
čerstvá petrželka
špetka namletého muškátového oříšku
30 g nesířených sušených brusinek + trocha na ozdobení
sůl, pepř

Postup

V hrnci si na lžíci ghí lehce osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku. Poté přidejte dobře propláchnutou rýži a vše spolu 3 min restujte.

Rýži zalijte bílým vínem a počkejte několik minut, než se alkohol odpaří. Poté přilijte zeleninový vývar, osolte, opepřete, přidejte trošku tymiánu, čerstvou petrželku a špetku muškátového oříšku. Důkladně promíchejte a přiklopte. Nechte dusit za občasného promíchání. Rýže se bude vařit zhruba 15 min.

Když je rýže ještě lehce tvrdá, přijdete připravené dýňové pyré, zbytek ghí a polovinu kozího sýra. Ještě pořádně opepřete a vše nechte 3 min za stálého míchání propojit. Poté přidejte sušené brusinky, zamíchejte a odstavte.

Rizoto podávejte ozdobené sušenými brusinkami a zbytkem kozího sýra.

RNDr. Michaela Bebová, biochemicka.cz

Související