fbpx
Zpět

Jarní stravování podle Kristýny Martínkové

  • 28
  • 4

Po zimním období se dny čím dál více prodlužují, sluneční paprsky jsou intenzivnější a ve vzduchu jde cítit nová energie. Jaro je tu a s ním by měla přijít i obměna našeho jídelníčku.

Tučná těžká jídla vyměňte za jarní zeleninu (ředkvičky, špenát, kedlubnu), ovoce (jablka, hrušky, jahody, třešně), lehčí luštěninové saláty, kvalitní celozrnné obiloviny. Zaměřte se na zelené potraviny, které nám v zimě tolik chyběly. Zařaďte do jídelníčku čerstvé bylinky, jako pažitku, řeřichu, petržel, která pozitivně působí na močové cesty. I v tomto období bychom měli také dbát na posilování imunity. Zaměřte se na váš střevní mikrobiom – mikroorganismy v našich střevech, které bychom se měli snažit mít neustále v rovnováze. Přirozený mikrobiom negativně ovlivňuje nevhodná strava, stres, kouření, chemické látky a mnohé další. Doplňte váš jídelníček o kysané mléčné výrobky, kvašenou zeleninu, tempeh (fermentovaná sója), kombuchu (fermentovaný nápoj), které podporují zdraví střev. Důležitá je také vláknina, které bychom měli denně sníst cca 25–30 g. Ta navozuje pocit sytosti a čistí při průchodu střeva. Nepodléhejte reklamním trikům a nepouštějte se bezmyšlenkovitě do různých detoxikačních kůr. Raději dbejte na vyvážený, jarně zabarvený jídelníček.

Související