fbpx
Zpět
Grilovaný špíz s tempehem a Halloumi

Chutná inspirace na léto?
Zkuste grilovaný špíz s tempehem a sýrem Halloumi

  • 4
  • 7

Pokud vás honí mlsná nebo máte chuť se opřít do vyváženého stravování a trochu se bojíte, co budete jíst, nechte se inspirovat recepty od naší kolegyně Kristýny. Cítit se lépe můžete i díky jejím receptům.

Porce: 6
Doba přípravy: 60 minut

Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Léto, slunce, teplo, dlouhé večery – to vše svádí ke grilování. Vyzkoušejte odlehčenou verzi v podobě grilovaného špízu, salátu a jogurtového dipu.

Na špíz

  • 200 g sýru Halloumi
  • 150 g tempehu
  • 1 větší lilek
  • 1 větší cuketa
  • 2 větší červené cibule
  • 2 větší červené papriky
  • 2 větší batáty
  • 4 větší brambory
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř


Na salát

  • ledový salát
  • granátové jablko
  • 2 větší broskve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jogurtový dip

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 2 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Grilovaný špíz s tempehem a sýrem Halloumi

POSTUP

1. Omyjte a osušte veškerou zeleninu.

2. Tempeh, Halloumi, papriku, lilek, červenou cibuli, červenou papriku nakrájejte na větší kostky, batáty a brambory na tenčí plátky. Vše dejte do mísy, přidejte olej, tymián, sůl, pepř a promíchejte.

3. Kromě batátů a brambor vše napíchejte na špejle v různém pořadí.

4. Rozpalte gril. Začněte nejdříve grilovat špízy, cca po 15 minutách přidejte plátky brambor a batátů.

5. Mezitím si připravte jogurtový dip a salát. V menší míse smíchejte jogurt, tvaroh, sůl, pepř, citronovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte ho ke směsi a vše důkladně promíchejte.

6. Salát operte, zalejte olivovým olejem a osolte. Broskve omyjte a nakrájejte na plátky. Opečte je lehce z obou stran na grilu. Přidejte je k salátu a ozdobte jádry granátového jablka.

7. Ugrilované špízy podávejte se salátem, dipem a opečenými brambory s batáty.

Přejeme dobrou chuť

NÁŠ TIP:
Do jogurtu přidejte podle libosti oblíbené čerstvé bylinky jako např. pažitku, bazalku.

Pokuste se grilovat co nejzdravěji, a to na elektrickém grilu či lávovém kameni. Obohaťte svůj pokrm o spoustu zeleniny, např. v podobě barevného zeleninového salátu a nezapomínejte na dostatečný pitný režim.

Co je tempeh?
Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Fermentace také znásobuje zastoupení vitamínů především řady B.

Nezapomeňte, že nejlépe chutná s přáteli. Zkuste třeba tenis nebo beach volejbal a pak rovnou na grilovačku vyzkoušet tento recept.

Související