
Chutná inspirace na léto?
Zkuste grilovaný špíz s tempehem a sýrem Halloumi
- 4
- 7
Pokud vás honí mlsná nebo máte chuť se opřít do vyváženého stravování a trochu se bojíte, co budete jíst, nechte se inspirovat recepty od naší kolegyně Kristýny. Cítit se lépe můžete i díky jejím receptům.
Porce: 6
Doba přípravy: 60 minut
Vhodné pro vegetariány, bezlepkové.
Léto, slunce, teplo, dlouhé večery – to vše svádí ke grilování. Vyzkoušejte odlehčenou verzi v podobě grilovaného špízu, salátu a jogurtového dipu.
Na špíz
- 200 g sýru Halloumi
- 150 g tempehu
- 1 větší lilek
- 1 větší cuketa
- 2 větší červené cibule
- 2 větší červené papriky
- 2 větší batáty
- 4 větší brambory
- 4 lžíce řepkového oleje
- čerstvý tymián
- sůl, pepř
Na salát
- ledový salát
- granátové jablko
- 2 větší broskve
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Jogurtový dip
- 200 g bílého jogurtu
- 100 g polotučného tvarohu
- 2 stroužky česneku
- citronová šťáva
- sůl, pepř
POSTUP
1. Omyjte a osušte veškerou zeleninu.
2. Tempeh, Halloumi, papriku, lilek, červenou cibuli, červenou papriku nakrájejte na větší kostky, batáty a brambory na tenčí plátky. Vše dejte do mísy, přidejte olej, tymián, sůl, pepř a promíchejte.
3. Kromě batátů a brambor vše napíchejte na špejle v různém pořadí.
4. Rozpalte gril. Začněte nejdříve grilovat špízy, cca po 15 minutách přidejte plátky brambor a batátů.
5. Mezitím si připravte jogurtový dip a salát. V menší míse smíchejte jogurt, tvaroh, sůl, pepř, citronovou šťávu. Prolisujte česnek, přidejte ho ke směsi a vše důkladně promíchejte.
6. Salát operte, zalejte olivovým olejem a osolte. Broskve omyjte a nakrájejte na plátky. Opečte je lehce z obou stran na grilu. Přidejte je k salátu a ozdobte jádry granátového jablka.
7. Ugrilované špízy podávejte se salátem, dipem a opečenými brambory s batáty.
Přejeme dobrou chuť
NÁŠ TIP:
Do jogurtu přidejte podle libosti oblíbené čerstvé bylinky jako např. pažitku, bazalku.
Pokuste se grilovat co nejzdravěji, a to na elektrickém grilu či lávovém kameni. Obohaťte svůj pokrm o spoustu zeleniny, např. v podobě barevného zeleninového salátu a nezapomínejte na dostatečný pitný režim.
Co je tempeh?
Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. V tempehu jsou ovšem zastoupeny v celistvém tvaru, díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu). Fermentace také znásobuje zastoupení vitamínů především řady B.
Nezapomeňte, že nejlépe chutná s přáteli. Zkuste třeba tenis nebo beach volejbal a pak rovnou na grilovačku vyzkoušet tento recept.
Související

Podzim na sebe nenechal dlouho čekat, přeskočil všechny zářijové pokusy o babí léto a…

Prodlužte si s námi léto! Kromě běžných letních aktivit s MultiSportkou na vás čeká…

Velikonoce jsou již za rohem a je nejvyšší čas se začít připravovat. Čeká nás…